10 tips inför flytten

Att flytta måste vara något av det jobbigaste du kan göra. Först bor du i veckor som i lådor. Sedan när du sedan tror att du är nästan färdig så har du lika mycket kvar att packa. Mitt i packningen ska dessutom flyttlasset plötsligt iväg och du slits mellan det gamla och det nya hemmet.

Med våra tio tips blir flytten enklare.

  1. Anlita flyttfirma. Det är nämligen inte värt att förstöra ryggar och relationer på grund av en flytt.
  2. Märk allt! Använd exempelvis målartejp för att märka varenda låda. Använd tejp i olika färger för att märka vilket rum det hör till och skriv på tejpen vad lådan innehåller.
  3. Packa en överlevnadslåda. Den här ska du klara dig på den första tiden. Här finns bland annat grundläggande redskap för matlagning och sängkläder för de första nätterna.
  4. Be om hjälp. Om inte med att packa så be en vän hjälpa dig att organisera packandet. För när du är mitt i smeten så glömmer du lätt tumregler och goda råd du fått tidigare.
  5. Släng, kasta, rensa. Mindre prylar, mindre bekymmer.
  6. Rensa lite till.
  7. Skapa en flyttfri zon i det nya hemmet klar först. Ställ alltså inga lådor här. Det ska vara en färdigställd vrå där du kan slappna av och ta en paus.
  8. Köp tjänster. Under flytten får du lov att handla färdigmat, anlita flyttfirma, betala för barnvakt och köpa tjänster av städfirmor.
  9. Ta pauser. Många korta pauser är viktiga för att du ska orka. Kom alltså ihåg att äta, dricka och sova.
  10. Försäkra. De dyraste föremålen bör du ytterligare försäkra i samband med flytten. Avtala om det här med din flyttfirma, så ni har koll på ansvarsfrågor om något skulle gå sönder.

Bonustips: ta reda på vad du betalar för

Söker du efter flyttfirma Södermalm till Södermalm kanske du ser mest på priserna per timme. Om du istället söker flyttfirmor Södermalm till Malmö är det sträckan som kostar. Ta reda på i förhand vad du betalar för.