Vad är KLträ?

Korslimmat trä är enligt många framtidens byggmaterial för byggnader som uppförs som ska vara klimatvänliga.
Kärt barn har många namn som man brukar säga och korslimmat kallas ibland annat för Klträ eller Wood-x här i Sverige men har flera namn runtom i världen.

Vad är det som gör korslimmat trä så speciellt då?
Eftersom det är i princip ett helt stycke av bara trä som är sammansatt av mindre bitar så innebär det en hel del positiva egenskaper.
För det första så är det vridstyvt och stabilt, materialet klarar av stor påfrestning jämfört med andra byggmaterial av trä.
Brandsäkerheten är rätt hög för att vara ett material av trä, eftersom det är så massivt så klarar det av en eldsvåda tillräckligt länge för att man ska kunna evakuera nödställda med god mån av tid.

Dom stora styckena som man kan få kl trä i väger förhållandevis lite jämfört med andra material med likvärdig bärförmåga vilket gör materialet lättmonterat och enklare att hantera.
Räknar man dessutom in att materialet enbart är gjort av trä som är ett förnybart material som kan dessutom återanvändas i flera led där det till slut förbränns till energi så är materialet väldigt attraktivt.

Eftersom man lägger mer och mer eftertanke i vilket materialval man gör nuförtiden när man bygger så har kl-trä gjort det tillgängligt på flera sätt i flera led från arkitekter till dom som bygger.
Trämaterial är lätta att skruva i och man kan göra ett hål där man behöver det för att kunna montera det som krävs med enkla handverktyg.
Man slipper alltså förtillverkade moduler som i många fall har hål för elen eller vvs på fel plats.

Så genom att fortsätta att använda sig av trä och samtidigt utveckla modern byggteknik är precis i den rätta riktningen som utvecklingen bör fortskrida för en hållbar framtid.

Vi vill även passa på att tipsa om vår systerblogg på adserverclient.com